Кожата ви е като една отворена книга за всеки дерматолог. Дали спите с грим, дали стискате пъпките си или не пиете достатъчно вода? Всичко това дерматологът може да познае само по външния вид на вашата кожа.

Кои са навиците по отношение на грижата за кожата ви, които е препоръчително да прекратите? Дерматолози отговарят на този въпрос пред HuffPost, предаде vesti.bg.

Спрете да следвате всеки тренд в социалните мрежи

Днес почти всеки човек, независимо от възрастта, има профил в социалната мрежа ТикТок. Именно там ежедневно можем да видим стотици клипчета със съвети по какви ли не теми, включително свързани с грижата за кожата. Доколко обаче можем да се доверим на тези съвети?

Според дерматолозите е най-добре да се въздържаме от хвърлянето на всеки един тренд, само защото сме го видяли в социалните мрежи. Най-добре е да се посъветваме със специалист преди да предприемем каквато и да е промяна в грижата за кожата, освен ако не искаме да си докараме необратими проблеми.

Ексфолирането

В последно време ексфолиацията стана много популярна и на пазара има какви ли не продукти с тази цел. Изключително важно е обаче да се внимава с честотата на ексфолиране, тъй като прекалено честото прилагане на този метод може да нанесе щети на защитната бариера на кожата ни.

Дерматолозите препоръчват да прибягваме до продукти за ексфолиране веднъж до два пъти седмично, като това трябва да е съобразено с типа ни кожа.

Дезинфекция

Докато едни хора прекаляват с почистването на кожата си, то други пропускат някои основни съвети в това отношение. Дерматолозите съветват да обръщаме изключително голямо внимание на онези предмети, които могат да акумулират голямо количество бактерии.

Поради тази причина те съветват да дезинфекцираме редовно екрана на телефоните си, да сменяме редовно калъфката на нашата възглавница и да сменяме или перем редовно предпазната маска за лице, която носим навън.

Душовете

Може и да обичате да прекарвате дълго време под душа или във ваната, но според дерматолозите това не е най-доброто нещо за състоянието на вашата кожа. Дерматологът Майкъл Голд казва, че това е особено валидно за пациентите с атопичен дерматит.

„Водата може да изсуши допълнително кожата“, казва той.

Той препоръчва взимането на по-бързи душове и нанасянето на хидратиращ крем веднага след излизане от душа и подсушаване на кожата.

Продукти с изтекъл срок на годност

Дерматолозите са категорично против използването на продукти, чийто срок на годност е изтекъл. Такива продукти не са ефективни и в зависимост от активната им съставка могат да предизвикат дразнене или възпаление на кожата.

Спрете да спите на една страна

„Спането на една страна е вредно за кожата, защото влошава бръчките на гръдния кош и допринася за увисването на кожата на лицето и деколтето“, смята дерматологът Луиджи Пола.

„Мога да кажа на коя страна спи пациентът, като погледна бръчките му, защото те са по-дълбоки на страната на която спи.“

Престанете да събирате тен

Много хора смятат, че стига да си слагат слънчезащитен крем, тогава събирането на тен е напълно здравословно.

„Не съществува здравословен тен“, казва дерматологът Хадли Кинг. „Това е защитен механизъм на кожата, който се отключва, когато ДНК-то на кожните клетки бива увреждано от UV лъчите, което пък увеличава рисковете от развиването на рак на кожата и преждевременно застаряване на кожата.“

Не пропускайте слънцезащитата

Слънцезащитният крем е задължителен. През всички сезони, през слънчевите и облачните дни. Винаги. И това е така, защото вредното ултравиолетово лъчение пробива през облаците и няма никаква връзка с температурите навън.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени