Общо над 12 години се мотае дело за смърт на родилка, починала през 2007 г. Това е установила проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет. И до днес то не е приключило – наказателният процес продължава на втора инстанция, информира Mediapool.bg.

Младата жена умира след като ражда в болница "Шейново". По документи тя била изписана като клинично здрава. Имала обаче висока температура. След оплаквания от болки в корема през следващите дни жената развила сепсис и била приета по спешност в "Пирогов", където починала.

Само в прокуратурата делото отлежава 9 години. През това време многократно са назначавани съдебно-медицински експертизи, за които впоследствие се установява, че са безсмислени, защото поставените на експертите въпроси се повтарят. Разследването е прекратявано два пъти без достатъчно мотиви, а прокурорските постановления се отменят от съда. По-голямата част от доказателствата са събрани по искане на адвоката на близките на починалата.

"Общо над 4 години разследващите са бездействали. Делото три пъти е внасяно в съда като в два от случаите съдът е прекратявал съдебното производство и е връщал делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза на процеса процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на обвиняемите", пишат от инспектората.

Най-накрая делото е внесено в съда през 2017 г. Две години по-късно тримата подсъдими лекари са признати за виновни заради причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията си. Те обаче са осъдени само на пробация. Един от аргументите на съда е именно драстичното забавяне на делото.

След решението на първата инстанция следва ново забавяне. Мотивите са писано в продължение на седем месеца. След това са минали още пет месеца преди молбата за обжалване да бъде администрирана в апелативния съд.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени