Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", се опита да оправдае неуспехите на руската армия в Бахмут, но само потвърди, че окупационните сили са достигнали максимума в опитите си да превземат града. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Както отбелязват анализаторите, в интервю за руските пропагандисти на 31 декември "готвачът на Путин" казва, че офанзивата е много изтощителна, защото всяка къща там е "крепост". "Това е важна промяна за Пригожин. За първи път той представя силите на Вагнер в Бахмут като действително провалени", се казва в доклада на ISW. Експертите припомниха как през октомври "готвачът на Путин" увери, че ЧВК "Вагнер" напредва с по 100-200 метра на ден.

Институтът за изследване на войната предполага, че сега Пригожин е започнал информационна кампания, за да обвини за неуспехите руското министерство на отбраната или руската индустриална база и да избегне от отговорност за неуспеха да залови Бахмут. На 2 януари руският президент Владимир Путин одобри поредица от инструкции за руските агенции и високопоставени служители, които вероятно имат за цел да отговорят на критиките към отношението на Кремъл към военнослужещите и да представят Кремъл като ангажиран с военни действия апарат. Tези инструкции привидно са опит да се отговори на оплакванията, изразени от майките на военнослужещи по време на силно режисирана среща с Путин на 25 ноември.

В 11-те инструкции се нарежда на няколко високопоставени членове на руското правителство – включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, министър-председателя Михаил Мишустин и кмета на Москва Сергей Собянин – и на правителствени агенции (включително Министерството на отбраната на Русия) да си сътрудничат с други агенции и неправителствени организации, за да изготвят списък с препоръки за разглеждане и подобряване на процесите на снабдяване, обезщетения и здравеопазване на военнослужещите.

Путин възложи на Министерството на културата да окаже съдействие на неправителствената организация "Комитет на семействата на воините от Отечествената война" за създаване на документални филми и други материали, които да показват "смелостта и героизма" на руските войски в Украйна, както и за прожектиране на местни документални филми с цел "борба срещу разпространението на неонацистка и неофашистка идеология". Тези инструкции едва ли ще предизвикат значителни промени и вероятно ще отнемат значително време за изпълнение.

Путин потвърди, че Русия използва различни социални схеми, за да оправдае прехвърлянето на украински деца в Русия. В годишната си новогодишна реч Путин благодари на руснаците за усилията им да изпращат деца от окупираната украинска територия на "празници". ISW и преди е съобщавала за случаи, в които руски официални лица използват прикритието на "празници" и ваканционни схеми, за да оправдаят прехвърлянето на украински деца в Русия и окупирания от Русия Крим. Системните пропуски в руския апарат за генериране на сили продължават да се отразяват на кадровия потенциал в ущърб на руския оперативен капацитет в Украйна. На 3 януари руски военни блогъри твърдят, че руските военни са изпратили наскоро мобилизиран персонал, обучен като артилеристи и танкисти, след мобилизацията им в пехотни дивизии в Украйна без формална пехотна подготовка.

Руските сили са претърпели значителни загуби на артилерийски системи и бронирани превозни средства в операциите в Украйна от началото на частичната мобилизация през септември 2022 г. и поради това вероятно имат излишен персонал, обучен в използването на специфично военно оборудване. Говорителят на украинската Източна група сили полковник Серхий Черевати съобщи, че в момента руските сили в Източна Украйна изстрелват артилерийски снаряди с приблизително една трета от скоростта през лятото на 2022 г. Намалената честота на руския артилерийски огън вероятно е резултат от изчерпването на запасите от боеприпаси, като се имат предвид съобщенията, че руските сили умишлено прехвърлят боеприпаси от един сектор на фронта в друг. Пращането на зле обучени артилеристи в пехотни части, без те да са обучени за пехотни бойни действия, вероятно ще ги превърне в нещо повече от пушечно месо.

Понижените способности на руския военен персонал вероятно ще засилят още повече критиките на руските военни блогъри към руските усилия за генериране на сили и руското Министерство на отбраната (МО). Един от руските военни блогъри твърди, че предложенията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за създаване на пет нови артилерийски дивизии и неотдавнашното създаване на артилерийска дивизия във 2-ри армейски корпус на Луганската народна република (ЛНР) ще бъдат загуба на личен състав и артилерийски боеприпаси, ако руското МО продължи да обучава този личен състав само като артилерийски, без да го обучава за пехота. Друг руски военен блогър неточно твърди, че поставянето на танкист или артилерист на служба като обикновен пехотинец е военно престъпление, което дори съветските командири не са извършили в най-трудните месеци на Втората световна война през 1941 г.

Руският военен блогър сравнява сегашната ситуация с подобен инцидент през 2015 г., когато руското разполагане на артилерийско подразделение като пехота в операцията за превземане на Дебалцево, Донецка област, доведе до смъртта на 80 процента от подразделението, и твърди, че руските командири, които вземат такива решения, трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност. Руските военни блогъри редовно критикуват руското МО за лошото провеждане на частичната мобилизация и вероятно ще продължат да го правят, тъй като руските усилия за генериране на сили водят до влошени кадрови способности, които вероятно допълнително ще ограничат способността на руската армия да постигне какъвто и да е оперативен успех в Украйна. Хиперболизирането на критиките на военните блогъри към практиките на МО по отношение на личния състав подчертава все по-нарастващата враждебност и скептицизъм към МО сред елементите на общността на военните блогъри.

Основни констатации на ISW:

– Путин е одобрил серия от инструкции до руските агенции и служители, които вероятно имат за цел да омаловажат широко разпространените критики срещу предоставянето и изплащането на обезщетения на руските военни.

– Путин потвърди, че Русия използва различни социални схеми, за да оправдае прехвърлянето на украински деца в Русия.

– Системните неуспехи в усилията на Русия да изгради своите въоръжени сили продължават да вредят на руския оперативен капацитет в Украйна.

– Намалените възможности на руските военнослужещи вероятно ще засилят още повече критиките на руските milbloggers към усилията на Русия да формира въоръжени сили.

– Руските сили продължиха ограничени контраатаки по линията Сватово-Кремина, докато украинските сили продължиха да нанасят удари по логистичната подкрепа на руските сили в Луганска област.

– Руските сили продължиха офанзивата си край Бахмут и Авдеевка и може би засилват групировката си в западната част на Донецка област.

– Както бе съобщено, от 2 януари украинските войски заемат позиции на остров Большой Потьомкин в делтата на река Днепър.

– Путин подписа указ, предвиждащ допълнителни придобивки за личния състав на руските въоръжени сили и Федералната служба за охрана на Русия, охраняващи руско-украинската граница.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени