Германският министър на икономиката Роберт Хабек ще посети Норвегия през тази седмица, за да подпише съвместна декларация относно вноса на водород във Федералната република. Целта на проекта е да бъде укрепена енергийната сигурност на страната и да бъде намалена зависимостта ѝ от изкопаеми горива, обяви икономическото министерство в Берлин, предаде ДПА.

Очаква се официалните представители на Берлин и Осло да потвърдят проекта за доставка на големи количества водород за Германия чрез приемането на конкретни планове за изграждане на необходимата инфраструктура. Водят се преговори за изграждане на тръбопровод за пренос на водород, като първите резултати се очакват през пролетта, отбелязва ДПА.

Средносрочната цел е да започне производството на "зелен" водород чрез електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, въпреки че за "кратък преходен период" ще се внася водород, произведен по по-малко екологични методи, според германското министерство на икономиката.

Норвегия притежава потенциал за производството на еквивалента на до 50 тераватчаса "зелен" водород до 2030 г. и 150 тераватчаса до 2040 г., обяви министерството в Берлин.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени