Разследването за снимките с банкнотите и кюлчетата в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов продължава и ще приключи скоро. Това заяви в интервю за ”Капитал” главният прокурор Иван Гешев.

Той отрече и да е водил разговора от изтеклия запис, в който бившият премиер Бойко Борисов го цитира с думите: "Аз обичам да се правим на луд, но вие, г-н премиер, се правите много успешно".

Гешев каза, че прокуратурата постига 95 процента осъдителни присъди, а в неуспешните 5 процента, в които попадат и делата за корупция по високите етажи на властта, се отразяват недостатъците на правосъдната система. Главният прокурор заяви, че основният от тях е непромененото законодателство, в което са заложени високи доказателствени стандарти за решаването на делата и по тази причина българската прокуратура е принудена да работи с негоден инструмент.

"Прокуратурата не отговаря за това, че няма осъдителни присъди за високите етажи на властта. Списъкът с такива присъди не е достатъчен и затова призоваваме за правна реформа" каза Гешев. Той посочи също така, че тези, които критикуват работата на прокуратурата, обслужват руските интереси, но не уточни по какъв начин.

На въпроси, свързани с нашумели конкретни дела и случаи, главният прокурор заяви, че не е запознат в подробности, тъй като по тях работят различни прокурори, в чиято работа той не се намесва. По случая с КТБ каза, че бившият ѝ главен акционер Цветан Василев е бил един от тримата, които са управлявали държавата, но за останалите двама не се сеща кои са.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени