Германия затяга ограниченията за влизане на ирански граждани извън вече обявения пакет от санкции на ЕС в отговор на ситуацията с правата на човека в страната. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

В бъдеще национални визи ще се издават на притежателите на служебни и дипломатически паспорти само когато това е абсолютно необходимо. Допълнителни ограничения за влизане ще бъдат наложени на членове на ирански организации, включени в списъка на Европейския съюз, цитира news.bg.

Не може да има "бизнес както обикновено" в двустранните отношения с държава, която се отнася към собствените си граждани с такова презрение към човешките права, категорична е Бербок.

През последните седмици Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Великобритания наложи санкции на цялата морална полиция в страната.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени