Макар дългогодишната парламентарна практика да е най-голямата група да излъчи председател, ние отстъпихме от нашата номинация. Това, което се случи впоследствие, смятам, че се връща към тона на смирение и разум, който ГЕРБ наложи още от началото на това НС. Това заяви в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

В деня, в който се разбра, че ГЕРБ е първа политическа сила, декларирахме най-различни варианти, чрез които да изведем държавата от кризите, заяви той.

"Бюджетът се намира в абсолютен апокалипсис, лихвите по кредитите, енергийната криза, икономическата криза, инфлацията и цените – всичко това е на нашата врата. Ако някой смята, като политическа партия 12 години носила отговорност за управлението на държавата, някой смята, че ние искаме да избегнем управление, то не познава генезиса на това, което сме правили през всичкото това време".

Парламентът беше блокиран 3 календарни дни, защото колегите, които се обявиха за конструктивна опозиция, се оказаха най-големите деструктори, смята Георгиев.

На въпрос образувало ли се е ново мнозинство за кабинет между четирите партии, избрали председател на НС, Георгиев каза, че двете нямат връзка помежду си:

"Това, което се случи днес, беше превес на здравия разум, за да може този парламент да пристъпи към основната си функция – от една страна законодателната си дейност, от друга – евентуално да излъчи кабинет.

Той коментира изказването на Асен Василев от парламентарната трибуна, с което призова ГЕРБ да признаят грешките си.

"Слушах този пастор на покаянието Асен Василев – в крайна сметка, ако той смята, че състоянието в което той е оставил държавата заедно със своя бивш премиер Кирил Петков и такова, което изисква покаяние от наша страна, ми се струва лицемерно".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени