В края на 2022 г. "Газпром" превиши годишните си задължения за доставки на газ към Китай. На 1 януари холдингът достигна ново ниво на доставки за азиатската държава, съобщи ръководителят на компанията Алексей Милер.

Както отбеляза той, холдингът увеличава износа на газ за Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“. Миналата година, според Милър, по искане на Китай доставките на регулярна база надвишават дневните договорни количества. Това в крайна сметка доведе до превишаване на годишните задължения. "Също така по искане на нашите китайски колеги, на 31 декември, т.е. няколко дни по-рано, ние започнахме да доставяме дневните количества, предвидени в договора за следващата година. Така от 1 януари 2023 г. „Газпром“ достигна фундаментално ново ниво на доставки на газ за Китай“, каза Милър в изявление.

Според него, от една страна това е доказателство, че холдингът е надежден партньор и отговорен доставчик, а от друга – показва интереса на Китай, като най-перспективен газов пазар, към доставките на руски тръбопроводен газ.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени