Съд в Русия накара свещеник да плати глоба за онлайн критика на „специалната военна операция“ на Владимир Путин в Украйна, съобщи Форум 18, базирана в Осло организация за религиозна свобода, предаде Aleteia.org.

„Аз съм свещеник и имам право да осъждам злото, независимо от това кой е замесен и политическата ситуация“, каза Евгений Пинчук, свещеник, който принадлежи към клон на Руската православна задгранична църква, който не се присъедини към Московската патриаршия през 2007 г.

Пред съд в Уралските планини, където живее, той се призна за виновен в многократно „дискредитиране“ на руските въоръжени сили. Той беше глобен със 100 000 рубли (1629 долара) – тази сума многократно надвишава месечното му възнаграждение. Обвинението е по силата на нов закон, който забранява „публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани“.

Става въпрос за публикация в социалните мрежи, в която свещеникът осъжда „ордата на антихриста“, атакуваща Украйна. Той твърди, че е бил измамен да се признае за виновен, тъй като прокурорите заявили, че ще искат по-лека присъда. Но той каза, че не признава вина в смисъл на разкаяние за подкрепата на Украйна. Той обмисля дали да обжалва или не.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени