През май тази година в китайските академични среди възникнаха дискусии относно заплахата, която представлява глобалната сателитна мрежа Starlink. Днес Илон Мъск вече не крие ориентацията на Starlink към военните, което само задълбочава опасенията на китайците. Друго нещо е, че унищожаването на хиляди сателити без заплаха за приятелските космически кораби няма просто решение. Но китайците го намериха.

Наскоро в рецензираното китайско научно списание Nuclear Techniques физиците от PLA публикуваха статия, в която говорят за създаването на модел за изчисляване на масовото извеждане от строя на сателити в орбита. Твърди се, че моделът е много точен и позволява изчисления да се правят за минути, което прави възможно елиминирането дори на заплахи като атака с хиперзвукови оръжия.

Като решение се предлага относително контролирана експлозия на относително слаба ядрена бойна глава с мощност 10 Mt на дадена височина. Детонацията на бойната глава директно в орбита се признава за опасна, тъй като, първо, продуктите на разпада се образуват в ограничен обем, което няма да даде желания увреждащ ефект, и, второ, радиоактивните частици ще бъдат уловени от магнитното поле на Земята и ще създадат силно радиоактивен пояс, който ще застраши абсолютно всички космически устройства.

Вместо да се детонира бойна глава в орбита, китайците предлагат експлозия на височина от 80 км, където все още има достатъчно въздух, за да могат молекулите на атмосферния газ да участват в образуването на радиоактивен облак. Такъв облак ще се издигне на височина от 500 км за пет минути и ще се разпространи върху площ от около 140 хиляди км2.

Облакът ще се превърне в своеобразен капан за сателитите, които ще бъдат частично или напълно повредени по време на преминаването им. По този начин една бойна глава може да извади от строя стотици и хиляди сателити в дадена орбита и да не причини щети на приятелски обекти.

Ядрени опити на голяма надморска височина са провеждани от Съединените щати над атола Джонстън, западно от Хавайските острови. Според китайските физици, предложеният от тях модел точно повтаря поведението на радиоактивния облак при тези тестове от 50-60-те години на миналия век.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени