Американската полиция обяви днес, че е в готовност за евентуални бъдещи атаки срещу Капитолия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изявлението е било направено в навечерието на втората годишнина от смъртоносния щурм на Конгреса на САЩ и след разпускането на комисията, която го разследваше.

"Сегашният климат на заплаха, особено срещу служители на изборна длъжност, ще изисква продължаваща и повишена бдителност", каза в изявление началникът на полицията на Капитолия Том Менгър.

"При състоянието на поляризация на нашата страна, може отново да бъде направен опит за атака, подобна на тази, срещу която службата ни бе изправена на 6 януари 2021 г. Ако немислимото се случи, ние ще бъдем в готовност", заяви той.

Петима души загинаха и повече от 140 полицаи бяха ранени на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп насилствено нахлуха в Капитолия, докато депутатите и вицепрезидентът Майк Пенс потвърждаваха неговата изборна загуба от демократа Джо Байдън.

Досега срещу близо 900 човека са повдигнати обвинения за участие в бунта. Около 470 от тях са признали вината си, сочат разпространени миналия месец данни на полицията, която провежда свое собствено разследване на атаката, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени