Вътрешна война
©Виталий Портников

Въвеждането от президента на Русия на военно положение в окупираните украински региони, разбира се, не засяга преди всичко самите Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. Там окупационният режим, който по своята репресивност и беззаконие превъзхожда всички норми на руското военно положение, е установен веднага след завземането на територии – някои след февруари 2022 г., други след 2014 г. Концлагери, "филтриране", бандитски беззакония – всичко това е реалността на живота там, от където руските войници и наемниците на Кремъл все още не са прогонени.

Основният смисъл на този нов указ на Путин е окупацията на самата Русия. В това няма нищо ново. Всеки тиранин рано или късно стига до идеята да окупира собствената си държава, унищожавайки дори онези крехки норми на законност, които все още остават за гражданите. И, разбира се, има изкушение да се възползва от войната и още повече да попритисне гражданите си. Кого да мобилизират насилствено в бандитската си армия, тази сбирщина от суровикини, обезумели от всепозволеност. Кого да принуди да работи безплатно за тъпата държава в рамките на "трудова мобилизация". На кого да затвори устата без съд и следствие. Кой трябва да бъде "интерниран", тоест вкаран в затвора без правно основание. Путин ги харесва тия работи.

Не веднъж трябваше да обяснявам, че тази война на Путин е истинското творение на Райха в епруветка. Първо се унищожават „нелоялните народи“. Украинците в окупираните територии са хвърлени да се бият срещу украинците – в челните редици, за идентифициране на огневи точки на противника. След украинците, са покосени народите на Русия – мобилизацията в "националните покрайнини" протича с по-бързи темпове, освен това социалната ситуация там е много по-лоша, така че войната убива преди всичко млади момчета, оставя националния републики без шанс за самосъхранение, затова първите възмутени бяха съпругите на военни в Бурятия или майките в Дагестан. Сега към тези кандидати за унищожение могат да бъдат включени и беларуси – ако Путин успее да принуди Лукашенко да участва във войната, беларусите също ще бъдат използвани именно като пушечно месо.

И, второ, унищожаването на несъгласните руснаци. Кой е прокуден от страната, кой бяга от безумието и мобилизацията, кой бива арестуван и гние по затворите. В резултат на това, в края на този отвратителен експеримент Путин ще трябва да ръководи новия руски райх, в който няма да останат никакви заплахи. Нито тези, които искат свобода. Нито тези, които помнят за своята идентичност. Нито тези, които просто се стремят да живеят като човешки същества. Путин иска да ръководи държавата на путиновци, а всички останали – под ножа.

А въвеждането на „хибридно“ военно положение е един от инструментите, които според плана на Путин трябва да го доведат до целта му. Да го доведат, дори и да загуби войната. Арабските диктатори са губили войни от Израел много пъти. Но това само им помогна да се укрепят, да поддържат военно положение, да продължат да унищожават опозицията и инакомислещите.

Най-важното нещо за Путин е не само да завземе Украйна и да принуди нейното население да се примири с окупацията. Мисля, че той самият започва да разбира, че Украйна е твърде голям залък за него.
Най-важното нещо за Путин – и това всъщност винаги е било важно – е да завземе Русия и да изключи всякакви, дори илюзорни, заплахи за властта си. Ето защо той отново се оказа в позицията на диктатор.

Източник: graniru org

Бесарабски фронт

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени