От „Възраждане” ще отправят покани към всяка една от партиите в парламента за разговори по темата за присъединяването на България към еврозоната. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов. „Предлагаме публичен разговор”, добави той и поиска референдум, ако управляващите настояват да се влезе в еврозоната, съобщават от Нова телевизия.

С оглед ситуацията в света и растящата инфлация, лидерът на „Възраждане” е на мнение, че решението е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в еврозоната. „Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии – на първо място на инфлационния”, добави той.

България трябва да запази своята валута, настоя Костадинов, който заедно с парламентарната си група проведе среща с управителя на БНБ Димитър Радев.

„Ние сме отправили покана към проф. Стив Ханке за свикване на кръгла маса в България по темата. За съжаление, липсва публичен дебат по въпроса. Искахме да се запознаем с анализа, който вече трябваше да е изготвен – за ползите и вредите от влизането на страната ни в еврозоната. Доколкото разбрахме, е готов. Кога ще бъде обявен и публично достъпен – Радев не успя да се ангажира”, добави той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени