Борис Джонсън сензационно се отказва от надпреварата за лидер на торите, като се позовава на необходимостта от "обединяване" на партията, въпреки че твърди, че е достигнал "много високата бариера от 102 номинации" – и Риши Сунак може днес да бъде коронясан за министър-председател, отбелязва „Дейли мейл“, предаде БТА.

Бившият премиер заяви вчера, че продължаването на борбата му за завръщане на "Даунинг стрийт“ №10 "просто не е правилно" след неуспешен опит да се договори с двамата си основни съперници Риши Сунак и Пени Мордонт. Вестникът цитира казаното от Джонсън, който аргументира отказа си от надпреварата с нежелание да внася разцепление сред торите в момент, когато "правителството трябва да се съсредоточи върху икономическия натиск, пред който са изправени семействата в цялата страна“. Освен това Джонсън вече гледа към изборите през 2024 г., на които смята, както каза, че ще може да осигури победа на консерваторите.

Вестник "Експрес" посочи, че бившият министър на финансите Риши Сунак не губи време в опитите си да спечели на своя страна 102-мата депутати, които са подкрепили Джонсън. Изданието посочва, че числото 102 присъства само в изявленията на Джонсън, докато публично подкрепа за бившия британски премиер всъщност са заявили само 59 депутати тори. Вестникът припомня, че зад кандидатурата на Сунак са застанали 165 депутати консерватори. Риши Сунак изглежда ще бъде коронясан днес като третия министър-председател на Обединеното кралство за тази година, след като снощи Борис Джонсън сензационно се оттегли от надпреварата, отбелязва в. „Индипендънт“.

Според Скай нюз оттеглянето на Джонсън е отворило пътя за Сунак днес да получи ключовете от "Даунинг стрийт“№10. Телевизията прави елементарната политическа сметка, че до момента 165 депутати от торите са подкрепили Сунак, докато зад единствената му останала съперничка Пени Мордонт застават 30. Това, поне засега, изключва двубой в 14:00 часа днес, защото всеки кандидат трябва да има подкрепа поне от 100 депутати, каквато при Мордонт липсва. Риши Сунак има пълното право да бъде много доволен, отбелязва "Ню Йорк таймс“. Вестникът припомня, че когато през лятото бившият финансов министър участваше в надпревара с Лиз Тръс за министър-председателския пост, той предупреждаваше за опасностите от нейната икономическа политика. От първия телевизионен дебат, когато определи плановете на Тръс като "приказка", до последните дни на надпреварата, когато каза, че му е "трудно да разбере" въобще имат ли смисъл плановете на Тръс, Сунак биеше тревога. И въпреки че загуби битката през септември, по-малко от два месеца по-късно точната прогноза на Сунак за резултатите от програмата на Тръс разчисти пътя му към най-високия пост във Великобритания, заключава „Ню Йорк таймс“.

„Уолстрийт джърнъл“ също отбелязва положителния ефект от оттеглянето на Джонсън от надпреварата, като посочва, че Сунак е направил важна стъпка към премиерския пост, след като основният му съперник за поста – Борис Джонсън, се оттеглил от надпреварата. Това предотвратява съперничеството между двамата политици, което "заплашваше да разцепи управляващата Консервативна партия и да разтърси допълнително финансовите пазари“, пише вестникът.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени