Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели вчерашния първи тур на президентските избори с близо 34 процента от гласовете при преброени 99,93 процента от бюлетините, предаде ТАСС, като се позова на Държавната избирателна комисия.

Логар, който е получил 33,96 процента според предварителните резултати, ще се яви на втори тур на 13 ноември срещу независимата кандидатка Наташа Пирц Мусар, която се нарежда на второ място с 26,87 процента от подадените бюлетини.

Евродепутатът Милан Бърглез, който бе кандидат на управляващото „Движение Свобода“ и Социалдемократи, се класира трети с 15,41 процента от гласовете и отпада от надпреварата.

Останалите кандидати на изборите получиха следните резултати: кметът на община Кочеве Владимир Пребилич – 10,66 процента; гинеколожката Сабина Сенчар, която се яви с подкрепата на популистката партия Ресни.ца (Истина) – 5,95 на сто; депутатът от партия „Нова Словения“ и бивш министър на труда Янез Циглер Крал – 4,35 процента. Последен се нареди кандидатът на партия Левица Миха Кордиш с 2,80 на сто.

Така нито един от кандидатите не получи над 50 процента от гласовете и на 13 ноември ще се произведе втори тур между Анже Логар и Наташа Пирц Мусар.

Около 1,7 милиона словенци имаха право на глас при население на страната от 2,1 милиона души.

Държавната избирателна комисия съобщи, че в изборите са участвали 865 214 граждани или 51,06 процента от гласоподавателите. Избирателната активност е била почти седем процента по-висока от тази на изборите през 2017 г., но не е достигнала равнището от 2007 г. – 57,67 на сто.

Премиерът на Словения Роберт Голоб коментира резултатите от вота. По думите му левоцентристките сили са постигнали същия резултат, както и на парламентарните избори през април, а именно – значително повече гласове от Анже Логар.

Бившият външен министър Логар е близък до премиера от десницата Янез Янша, който бе министър-председател на Словения три пъти, но е критикуван заради опитите му да ограничи свободата на медиите и за подкопаване на демократичните ценности и върховенството на закона.

„Ние, разбира се, в никакъв случай не желаем да победи кандидата на Словенската демократическа партия и ще направим всичко възможно това да не стане“, заяви премиерът Роберт Голоб, чиято нова партия победи Словенската демократическа партия на Янша на изборите през април.

По данни на агенция СТА на втория тур партията на Роберт Голоб „Движение Свобода“ ще подкрепи Наташа Пирц Мусар.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени