Защо му е на Путин участието на беларуси във войната срещу Украйна? Лукашенко има ли поле за маневриране? Защо беларуският диктатор се страхува от бойците от полка „Калиновски“? Сайтът Charter97.org разговаря за това с известния украински политолог и публицист Виталий Портников.

„Днес не е лесно да се предвиди как ще действа Москва през следващите седмици и месеци, а участието на беларуските въоръжени сили във войната срещу Украйна без съмнение зависи преди всичко от волята и желанието на Москва, както и от способността на Минск да устои на стремежите на Владимир Путин.

Виждаме, че с всеки ден на войната способността на Александър Лукашенко да маневрира под натиска на руския президент намалява. От друга страна, отслабването на собствената позиция на Путин, което ясно видяхме по време на последните постсъветски срещи на върха, предполага, че Лукашенко ще направи всичко възможно да забави участието на беларуските въоръжени сили във войната.

Има причина за това, защото ние добре знаем, че беларуското общество е много по-негативно настроено към тази война, отколкото руското, че беларуската армия изобщо не изглежда боеспособна. Следователно реалният ѝ сблъсък с украинските въоръжени сили може да доведе до многобройни жертви и в резултат на това до протести. Александър Лукашенко беше изправен пред последните масови протести през 2020 г. Тогава това беше по-скоро европейски цивилизован протест, който се сблъска с своеволието на силите за сигурност. Протестът на хората, които ще загубят близките си, може да започне от тези, които нямат какво повече да губят. И в тези условия не всеки силов апарат ще може да се справи.

– Може ли Лукашенко все пак да „се измъкне“?

– Ние поне това не знаем – Лукашенко прави всичко възможно участието му да е хибридно. Той предоставя територията на Беларус за нападение срещу Украйна, прави различни войнствени политически изявления, среща се с марионетното ръководство на Абхазия. Лукашенко прави всичко възможно, за да покаже своята лоялност към Владимир Путин, но от друга страна, той не участва пряко във военните действия. Трудно е да се каже колко дълго Лукашенко ще може да съществува в тази форма. Това зависи не само от самия Лукашенко и неговата собствена стабилност, до голяма степен зависи от натиска на Путин.

– Казахте, че беларуската армия далеч не е най-боеспособната. Защо тогава на Путин му е необходимо участието на беларуси в тази война? Това символика ли е или всичко е толкова зле с хората в руската армия?

Мисля, че е въпрос на брой хора. Както обикновено се случва във всички руски войни, смазването с маса при липса на компетентност е това, което отличава руските военачалници през почти целия период на съществуване на руските въоръжени сили.

По време на Втората световна война това доведе до смъртта на десетки милиони хора. И когато казваме, че тези хора са загинали „в името на победата над нацистка Германия“, ние се заблуждаваме, защото тези хора са загинали поради изключителната некомпетентност на съветските военни ръководители, които не са били в състояние да се бият компетентно и за да постигат целта, просто пълнеха германските окопи с труповете на своите сънародници. И всички тези известни „маршали на победата“, на които продължават да се възхищават в Русия и Беларус, са най-обикновени неграмотни и посредствени касапи. Това винаги трябва да се помни. И в момента сегашните руски генерали, командвани от Путин, са наследници на „касапите на победата“, които са сигурни, че само така се печелят войни.

Ще ви кажа защо Путин се нуждае от участието на беларуси в тази война. Необходимо е заради същото, за което беше необходимо участието на мобилизираните от окупираните от Русия украински райони. Путин е заинтересован от факта, че гражданите на Русия получават възможно най-малко "погребални", за да няма социални вълнения от нападението срещу Украйна. Ако руски гражданин гледа войната по телевизията, това е едно отношение, ако идва „погребално“ за син, баща или брат, това е друго. Затова задачата на жителите на украинските окупирани райони беше просто да атакуват първи, да идентифицират огневите точки на Въоръжените сили на Украйна с цената на живота си. И след това ги последваха така наречените "истински арийци", руснаците. Това е абсолютно нацистки концепт: ние искаме колкото се може по-малко руснаци да умрат, така че ние сме първи ще изпратим украинците.

Същото може да се приложи и в случая с участието на беларуските въоръжени сили в тази война. Първи на позициите ще бъдат изпратени беларусите, а след тях руснаците. Освен това, заслужава да се отбележи, че от руска страна бурятите, тувинците, народите на Кавказ са първите, които заемат позиции, а след това етническите руснаци.

Продължавам да настоявам, че режимът на Путин е открито нацистки по отношение на спасяването на етническите руснаци, докато в тази война той решава проблема с унищожаването на колкото се може повече представители на други народи на Русия. Голям брой украинци, които са живели в окупираните територии, са унищожени и сега той ще реши въпроса за унищожаването на беларусите, доколкото е възможно.

Защото от гледна точка на Владимир Путин, етническите руснаци трябва да бъдат заселени във всички тези територии, за да може създаваната от него „Руска империя“ да няма повече етнически проблеми. Следователно войната в Украйна е умишлено изтребление на украинците от руското правителство и народа на Русия. Сега и беларусите също ги подготвят за смърт.

Затова бях изненадан, че моите сънародници, членове на израелския Кнесет, се бяха обидели на друг мой сънародник, президента на Украйна Володимир Зеленски, който сравни тази война с Холокоста. И това е случаят, когато някои евреи, които живеят в собствената си държава, не разбират другите, които живеят в Украйна. Тогава и Зеленски се опита да им обясни, и аз им обяснявах неведнъж, че подходът е идентичен, това е подход, основан на етническия принцип – да се използва военният лост за унищожаване на чужденци, физическо унищожение и политическо, а не някакви там ограничения на правата. Те просто пуснаха първите редици под картечници, разбирайки точно, че в бъдеще ще има възможно най-малко беларуси, украинци, тувинци, буряти, чеченци, дагестанци и така нататък.

– Има ли шанс Лукашенко да бъде сменен с някой от по-лоялните към Кремъл генерали? Способна ли е Москва на подобни специални операции?

– Не съм убеден, че Путин има намерение сега да сменя Лукашенко. Първо, Лукашенко ръководи Беларус почти три десетилетия. Смяната на режима е момент на остра турбуленция. Не знаем дали беларуските силови структури и властовият апарат като цяло ще подкрепят някой друг лидер на страната така, както подкрепят Лукашенко. Те са пригодени към Лукашенко, избрани от Лукашенко, наплашени от Лукашенко. А когато се появи нова фигура, започва борбата, защото всеки друг служител може да си помисли: „Защо той е на това място, а не аз?“. Лукашенко няма алтернатива, поне сред тези, които го подкрепят. Всеки друг беларуски служител ще има такива алтернативи.

Също така си струва да се разбере, че Лукашенко е символ на съюзник на Русия. И сега в постсъветското пространство именно той е пример за човек, който е съгласен във всичко с Владимир Путин. Никой друг не се държи така, нито президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, нито президентът на Киргизстан Садир Джапаров, нито президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, нито президентът на Азербайджан Илхам Алиев, нито премиерът на Армения Никол Пашинян. Посочих лидерите на страните, които са част от ОНД. И сега възниква въпросът кой тогава по принцип подкрепя Владимир Путин, който може да се счита за негов близък съюзник? Ако изключим лидерите на някои далечни авторитарни държави, остава само Лукашенко.

– Напоследък Лукашенко все по-често споменава полка “Калиновски”, който воюва на страната на Украйна. Защо точно беларуските доброволци всяват страх у него днес?

– Това е напълно естествен страх, защото Лукашенко може да смята, че ако руската армия бъде победена (това е напълно възможно) и не може да удържи позициите си, тогава не е ясно кой ще спре беларуските доброволци, ако искат да предизвикат неговия режим.

Лукашенко много добре знае, че беларуският народ не го подкрепя, че беларусите ще посрещнат войниците от полка “Калиновски” като освободители. Беларусите, ако се появи някаква възможност за унищожаване на режима на Лукашенко, сами ще го измъкнат от президентския кабинет и ще го отведат в затвора. Той отлично знае, че ще завърши дните си в затвора, това ще е най-леката присъда за този човек за всичките му престъпления.

Лукашенко се страхува от всяка сила, защото не е в състояние да отговори с политически механизъм. През 2020 г., когато беше изправен пред истински политически протест, той дори не се опита да имитира диалог, както Виктор Янукович неуспешно се опита да направи в Киев. Лукашенко е готов да се бие със собствения си народ със сила. Тъй като не се интересува от никакви други механизми за влияние върху беларуския народ, той разбира, че всяка друга сила ще го унищожи заедно с неговия режим, защото цялата му сила се основава на факта, че въоръжени хора нападат невъоръжени хора. Режимът на Лукашенко е уязвим на всеки друг силен натиск. Той разбира, че разпадането на Русия ще доведе до пълен крах на неговия режим и крах на всички, които го подкрепят. Като цяло бих го посъветвал да си стяга куфарите за затвора или да бяга в Русия, Китай или някъде другаде.

– Защо Украйна скъса дипломатическите си отношения с Иран, а с Лукашенко – не? Колко важна е демократична Беларус за Украйна?

— Смятам, че е възможно да прекъснем дипломатическите отношения с Беларус по същия начин, както с Иран. Ако говорим за ролята, която режимът на Лукашенко играе във войната срещу Украйна, за мен е трудно да разбера защо реагирахме на доставката на оръжия от Иран на Русия, като скъсахме дипломатическите отношения а на факта, че беларуската територия беше предоставена за нападение срещу страната ни не се реагира по същия начин. Но това не е въпрос към мен, това е въпрос към президента и Министерството на външните работи на Украйна.

Колкото до това дали една демократична Беларус е важна за нас, да, важна е. Каквато и да е настоящата ситуация, реалното участие на беларуската държава във войната срещу нашата страна, аз съм абсолютно сигурен, че бъдещето принадлежи на една демократична и европейска Беларус, Беларус, която ще бъде член на Европейския съюз и НАТО, Беларус което ще бъде надеждна преграда за бъдещи опити за разпространение на авторитаризъм от територията на Руската федерация. Абсолютно не се съмнявам, че такива опити ще бъдат правени дори в случай на поражение на Русия и крах на режима на Путин.

Но за да стане Беларус такава европейска сила, беларуският народ ще трябва не само да победи авторитарния режим, но и да поработи върху грешките. Всичко, което се случи след 1994 г., след избирането на Александър Лукашенко за президент на Беларус, е път на национална деградация, колапс, години на отказ от развитие, години на фактическо национално самоубийство. И друг голям въпрос е дали беларуският народ ще успее да спре този процес или е обречен да изчезне и да се разтвори в руското тоталитарно общество.

Бесарабски фронт

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени