При падането вчера на военен самолет Су-30 върху къща в руския сибирски град Иркутск са повредени и няколко съседни постройки. Размерът на щетите се уточнява. Това съобщи днес пред журналисти заместник-кметът на града Андрей Южаков, предаде ТАСС.

Жители на съседни сгради разказаха за агенцията, че разследващите инцидента не пускат някои от тях в собствените им имоти; наложило им се да прекарат нощта другаде. По случая е образувано наказателно дело. На мястото работят експерти от следствените органи, а служители от полицията разпитват живеещите в околността.

Заради замърсяването на района на катастрофата с горивно-смазочни материали специалисти от службата Роспотребнадзор ще вземат проби от въздуха. На градската управа е възложено да се готви за възстановяване на местността, съобщи днес в Телеграм губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев.

След експертизите ще бъде решено дали двете семейства, живели в разрушената къща – общо пет души, ще получат нови жилища или пострадалата сграда ще бъде ремонтирана. Всяко семейство ще получи 100 000 рубли като обезщетение. Властите ще подпомогнат и семействата на двамата загинали пилоти, добави губернаторът.

Инцидентът стана по време на изпитателен полет на Су-30. Няма жертви сред населението. Избухна пожар, който обхвана около 200 кв. м., но бързо бе овладян.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени