Президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство. След избора на председател на НС, Бюджет 2023 е следващата гореща тема сред партиите в НС.

"Без стабилно парламентарно мнозинство е по-добре финансовото министерство да не внася бюджета, защото ще стане мармалад. Ще има наддаване, каквито заявки се дадоха още миналата седмица. Има партии, които биха похарчили още над тези 6,6% заложен дефицит", коментира депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в студиото на "България сутрин".

Народният представител прогнозира ръст на лихвите по ипотечните кредити до края на годината, което ще увеличи драстично вноските, в някои случаи дори двойно.

"Най-важното е да осъзнаем къде се намираме в момента, глобалната криза ще дойде и в България. Алтернатива за младите семейства може да се окаже миграцията. Имаме предложение за данъчни облекчения за семейства с деца, да не се плащат данъци върху по-голяма сума. Въпрос на търсене на мнозинство е. Това е социална мярка, нашият егоистичен интерес е да има млади хора, които да ни плащат пенсиите след 20 г.", заяви Панев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в прогнозния дефицит от 6,6% са подценени приходите. А в бъдещите преговори за съставяне на правителство приоритет ще бъде финансовата стабилност на държавата.

"Вероятно от "Продължаваме промяната" ще ни поканят на преговори. Подкрепа няма да дадем на всяка цена, не бихме се съгласили с прекалено разточителен бюджет. България не е в голяма опасност, нашите публични финанси са доста добри", допълни Панев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени