В прокуратурата не са постъпили материали за престъпления на полицаи или магистрати по случая с Георги Семерджиев. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Кюстендил. Там той коментира и исканията за оставката му, като подчерта, че това се правело “за да се постави на негово място човек, удобен на олигархията”.

Иван Гешев широко застъпи темата за пътното законодателство, той посочи някои конкретни промени, които според него биха имали ефект. Така например Гешев заяви, че ако държавата отнема в своя полза автомобилите на пияните и дрогираните шофьори, броят на пътните инциденти може да спадне драстично. Според обвинител номер едно е крайно необходимо да се направи мащабна промяна в пътното законодателство, като инициативата за това трябва да е не на прокуратурата, а на държавата.

“Защото държавата гони, благодарение на българските закони, а трябва нарушителят да гони, включително и престъпника, евентуалния извършител на престъпление. Държавата гони, първо да ти състави акт, после да ти връчи постановление, после да ти вземе парите, и тя давността изтича”, каза Гешев, цитиран от NOVA.

Той посочи вчерашната катастрофа, при която в столицата загина 19-годишно момиче, като пореден пример за нерешените проблеми в пътното законодателство. За случая с Георги Семерджиев, Иван Гешев заяви, че в компетенциите на МВР, а не на прокуратурата, е да посочи имало ли е полицейски чадър над Семерджиев и кои точно са служителите, които са го осигурявали.

“Не ми е известно да сме уведомени за данни за извършено престъпление от полицаи или от магистрати, свързани с този случай, няма как отговорността да бъде прехвърлена към българската прокуратура, ако някой евентуално не си е свършил работата. Ясно е, че полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори”, коментира Гешев.

Главният прокурор за пореден път заяви, че не обръща внимание на призивите да напусне поста си. “Познавам прокуратурата и не може да ме накарат и да ме помолят за каквото и да е, това е проблемът, трябва им някой зависим, каквито може би някога сигурно е имало. Аз докато съм главен прокурор, няма да съм такъв. Реална правна реформа! Реална! А не измислена, за да може някой да си сложи човек, който е удобен на олигарсите и задкулисието, и тогава всичко ще цъфне и върже”, отговори главният прокурор на въпрос за поста му.

Гешев засегна и темата за мигрантския натиск, като беше категоричен че такъв има. Даде и пример. “Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловците намират в гората. И не могат да бъдат освободени, понеже не могат да установят личността им”, каза той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени