Служебното правителство не трябва да взема такива кардинални решения. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и Българския енергиен холдинг Валентин Николов, след като стана ясно, че служебното правителство отмени решението на кабинета "Петков" за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Решението на редовното правителство е съобразено и с указания на Европейката комисия, уточни Николов.

Алтернативата ни към момента е "Уестингхаус" – изцяло независима от Русия, защото урановият "кейк" се взема от Канада, и се асемблира в Швеция. С диверсификацията руското гориво постепенно се замества от горивото от "Уестингхаус", посочи бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е възможна реализацията на проекта Белене с предварително закупените от България руски реактори.
Можем да продължим напред с много ясна и точна стратегия. 70% от хората у нас подкрепят ядрената ни програма, но, за съжаление, нямаме стратегия. Трябва да се работи внимателно в тази посока и да има малко повече тишина, заяви Валентин Николов, цитиран от novini.bg.

Той каза още, че ако заложим на мощности от "Уестингхаус" и скоро започнем строителство на техен реактор, той ще е готов през 2034 г.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени