Румен Радев вдига заплатите на хората в администрацията си

Допълнителни 455 хил. лв., с които да се увеличат заплатите на хората в администрацията на президента Румен Радев, е отпуснал миналата седмица Министерският съвет.

С решението на правителството се възлага на главния секретар на администрацията на президента да определи нов размер на основните месечни възнаграждения считано от 1 октомври 2022 г.

МВР министърът обяви рокади в столични районни управления заради случая „Семерджиев“

Без рокади няма как да обезпечим добрата организация и добрия контрол в някои районни полицейски управления. Това каза на брифинг вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Хората, които ще сменим не са оказвали полицейски чадър, но не са осъществили достатъчен контрол, не са създали необходимата организация на работа, за да не се стига до случая "Семерджиев", случая с катастрофата на Околовръстното и други фрапантни случаи от последните седмици, обясни Демерджиев, цитиран от dariknews.bg

Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката

Идеята за двете тарифи на тока за бита беше лансирана преди 10 дни от вицепремиера Христо Алексиев, който ръководи Кризисния енергиен щаб. На негово заседание беше обяснено, че се разработва вариант за социална тарифа – за българските граждани, които са затруднени финансово и на друга, по-висока –за онези, които искат да си топлят басейните. Идеята звучеше социално приемливо, но се нуждаеше от обществено обсъждане. Изненадващо в петък министърът на енергетиката Румен Христов съобщи, че въвеждането на двете тарифи ще стане факт през 2023 година. Една нощ по-късно идеята отпадна с обяснението, че цените на енергийния пазар вървят към намаляване.

Това беше плах опит да се въведе едно от изискванията на новия регламент на ЕК за диференциране на помощта за гражданите и бизнеса в целия ЕС, обясни пред БНР Явор Куюмджиев, който е енергиен експерт.

Плевнелиев: Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в НС, но са дълбоко разделени

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но са крайно противопоставени една на друга, заяви Росен Плевнелиев след края на серията срещи с партии от 48-ото Народно събрание.

На поканите за разговор се отзоваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" отказаха срещите, а "Възраждане" не бяха поканени.

Целта на разговорите е да се намерят допирни точки за съставяне на правителство независимо с кой мандат и в какъв формат, декларира Росен Плевнелиев, цитиран от БНТ

Според него отстояването на евроатлантическите ценности са ключови за справянето с предизвикателствата у нас.

Настояват да бутнат строежа на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да издаде заповед за премахване на строежа "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". За това настояха от инициативния комитет "Лозенец" на пресконференция.

Ако това не се случи през следващата седмица, организираме протест, съобщи Никола Вапцаров от инициативния комитет. Той каза, че днес по казуса се провежда среща между началника на ДНСК Деляна Панайотова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Вапцаров припомни, че вече има констатация от страна на държавата в лицето на ДНСК, че строителството е извършено незаконно. Причината е, че строителното разрешение е изтекло през 2017 г., каза Вапцаров. Големият проблем, по думите му, е, че действието на строителството е незаконно поради изтеклото строително разрешение. Сградата обаче вече е построена и затова ДНСК трябва да издаде нова заповед за премахване на незаконния строеж. Това е тяхно правомощие по закон и няма нужда някой да те сезира, обясни Вапцаров, цитиран от БТА.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени