Операторите на македонската компания "ГА-МА" АД и българската "Булгартрансгаз" ЕАД възнамеряват да сключат споразумение за изграждане на междусистемна газова връзка между двете страни, обяви на официалния си сайт "Булгартрансгаз".

Междусистемната точка ще бъде Кюстендил/Жидилово. Потребителите на мрежата могат да дадат становище по предложения текст от 18 до 27 октомври 2022 г.

От българската и от македонската компании възнамеряват да предлагат преносни услуги на мрежовите потребители за доставка на природен газ от нашата страна до западната ни съседка и търговски пренос в обратна посока.

„ГА-MA“ AД и "Булгартрансгаз" ЕАД ще направят оценка на коментарите, получени по време на консултацията и ако е необходимо, ще коригират текста на проекта на Споразумението за междусистемно свързване“, се казва в изявлението.

По думите на вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи пред македонската TV21 в правителствата на двете страни, както и в ЕК, вече са взети съответните решения.

„След редица години България освободи част от капацитета за транспортиране на газ през газопровода през България, което ни дава алтернативи за осигуряване на газ, не само от „Газпром“, но и от други източници“, каза Битичи.

„Това е в съответствие с казаното вчера от ръководителката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че страните-членки на ЕС трябва да покажат солидарност на двустранна основа не само вътре в Съюза, но и с трети страни. Това ни даде възможност за премахване на законовите пречки пред такъв един двустранен ангажимент, като този с България“, каза Битичи.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени