Над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди празниците. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че от 19 до 25 декември за покупки са похарчени почти половин милиард лева. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година. От банкомати са изтеглени 538 милиона лева, което е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г, съобщи Bulgaria ON AIR.

Пресиян е прекарал празниците в семейна обстановка, без да прави излишни разходи, но въпреки това е похарчил повече отколкото миналата година.

"100% съм похарчил повече. Просто поскъпването се вижда с всяко едно ходене до магазина", коментира Пресиян.

Най-много харчим за трапезата – в хранителните магазини или в ресторанти. Не са малко обаче и парите, дадени за пътувания и почивки.

"Виждаме, че бяха пълни заведенията по Нова година, къщи за гости, Велинград не чух да е празен, т.е. хората явно имат спестявания", заяви Деян Василев от Асоциацията на кредитните посредници в България.

След празничния декември обаче идва януари, който е тежък, особено за хората с по-ниски доходи.

"В началото на годината следва едно отрезвяване, затягане на коланите. Препоръчвам на хората много добре да балансират бюджета. Ненужните разходи да ги намалят", посъветва Деян Василев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени