Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да се кандидатира за следващ премиер и е склонен да подкрепи бившия лидер Борис Джонсън, съобщи Ройтерс.

Премиерката Лиз Тръс се оттегли вчера след шест седмици на власт. Онези, които искат да я заменят, се опитват да получат гласовете на 100 консервативни депутати, необходими за участие във вътрешнопартийните избори, предаде БТА.

"Чувствам, че като министър на отбраната мога да допринеса най-много за гарантиране на сигурността на хората", заяви Уолъс пред медиите. "Това е работата, която възнамерявам да продължа да върша, така че този път няма да се кандидатирам за министър-председател."

Уолъс е един от малкото министри, излезли от последните политически сътресения с повишен авторитет. Той е популярен сред членовете на партията и беше един от фаворитите на букмейкърите. Бивш военен, той ръководи отговора на Великобритания на руското нашествие в Украйна.

Предшественикът на Тръс Борис Джонсън и бившият му финансов министър Риши Сунак са водещите потенциални претенденти за следващ премиер, въпреки че никой от тях все още не е обявил официално своята кандидатура.

Запитан кого би подкрепил, Уолъс заяви, че "В момента клоня по-скоро към Борис Джонсън".

Джонсън беше свален от депутатите преди малко повече от три месеца ,след тригодишен мандат, изпъстрен със скандали и обвинения в неправомерно поведение, припомня Ройтерс.

Уолъс каза, че ключови въпроси при вземането на решение кого да подкрепи ще бъдат ангажиментът към националната и икономическата сигурност, признаването на мандата, който партията спечели на националните избори през 2019 г. под ръководството на Джонсън, и способността да бъде обединена партията.

"Това може да стане нашият трети премиер след общите избори. Това означава, че трябва да помислим върху въпроса за легитимността, който обществото ще си зададе, а също и за това кой може да спечели следващите избори", добави министърът. В отговор на въпрос за Сунак, Уолъс заяви, че ще се радва да чуе какво той има да каже относно ангажиментите за инвестиции в отбраната и сигурността.

Уолъс също така изглежда обърна внимание и на текущото парламентарно разследване дали Джонсън е подвел депутатите относно допуснатите на Даунинг стрийт нарушения на наложения заради КОВИД-19 национален локдаун. "Мисля, че той все още ще трябва да отговори на някои въпроси около това разследване", заяви министърът на отбраната.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени