Френският министър-председател Елизабет Борн заяви, че изпитва по-голяма увереност в сигурността на френските енергийни доставки през идните няколко седмици, посочвайки като основания за това по-ниското потребление и увеличаването на ядрените производствени мощности, съобщи Ройтерс.

Пред радио "Франс енфо" (France info) Борн каза още, че докато се очаква инфлацията да намалее през първите месеци на годината от достигнатия по-рано максимум, правителството ще продължи с плановете си да защитава целевите потребители и бизнеса от нарастващите цени на електроенергията до края на 2023 г.

Тя потвърди намеренията си да помогне на френските пекари да се справят с нарастващите енергийни сметки, като им позволи да разсрочат във времето плащанията на данъци, както и евентуално "плащането на сметките за енергия за първите месеци на годината", съобщи БТА.

"По-уверена съм за идните седмици", коментира енергийните доставки за страната си Борн, добавяйки, че е обсъдила ситуацията с френската енергийна група "Е Де Еф" (EDF).

Миналата седмица ръководителят на френския енергиен регулатор "Се Ер Е" (CRE) Еманюел Уаргон заяви, че няма риск за електрозахранването в страната поне до средата на януари, тъй като домакинствата и предприятията са се вслушали в призивите да намалят потреблението си на енергия.

Правителството си е поставило цел да намали потреблението на енергия във Франция с 10 на сто до 2024 г. спрямо нивата от 2019 г. Това е част от широкообхватен план, който включва спиране на светлините и понижаване на термостатите през зимата, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването и газоподаването на фона на войната в Украйна.

Френският електропреносен оператор "Ер Те Е" (RTE) съобщи наскоро, че потреблението на електроенергия в страната е спаднало с 8,7 на сто през последните четири седмици в сравнение със средната стойност за периода 2014 г. – 2019 г.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени