Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее разумът, като народните представители обърнат внимание на армията и новата ера, като това трябва да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на БНТ.
„Подкрепата за Украйна е дебатирана в морален и практически аспект. Имал съм възможност вече да изразя несъгласието си с политици, които казват, че това ще донесе рискове за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като колеблив съюзник ни прави уязвими“, категоричен е той.

„Когато аз съм полагал клетва пред армията и съм носил оръжие, някои от тези политици са били деца. Като мен има стотици хиляди граждани, които знаят какво е риск. Има загубили живота си в мирно време, включително и пилоти. И днес български пилоти се вдигат под тревога, за да пресрещат руски самолети“, смята още бившият министър.

Ноев е категоричен, че модернизацията на българската армия се обвързва с подкрепата за Украйна.

„Възможно е и да получим изгодни условия, които да дадат възможност за освобождаване на МИГ-29, които да се предоставят на Украйна, а срещу това да поискаме материална подкрепа, вкл. и финансова, с която да плащаме лизинга за бъдещите самолети“, допълни още Ноев, цитиран от novini.bg.
Според него предложението за България във всеки случай не е самолети „Грипен“ и допълни: „Смятам, че би било реалистично да се очаква, че би имало предложение в рамките на 6 месеца от решението нашите пилоти да летят на тези самолети.“

„Когато имаме депутати, които смятат, че на България не ѝ трябва въоръжение, защото имат социални програми – това е неправилно противопоставяне. Ако нямаме армия, какви социални програми? 2% от бюджета са малко – превъоръжаването на армията ни е толкова изостанало“, добави Ноев.

„Не отправям обвинения към правителството – това е проблем и на нашето общество. То трябва да разбере, че кухият патриотизъм, тупането по гърдите и пожелателното мислене за отбраната са много вредни“, каза още той.

На въпрос относно евентуален риск от атака на „Турски поток“, той заяви: "Частта от „Турски поток“ под Черно море е руска, а частта през българската територия е наша. И до ден днешен руски оперативни групи извършват взривове – срещу тях няма повдигнати обвинения. Риск съществува и от авария – аз не мога да оценя рискът, но когато службите ни за сигурност са неуверени, ние можем да очакваме всичко."

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени