Украински бойци в „Азовстал“ държаха цивилни като заложници, за да се защитят от въздушни удари, а също така застреляха цивилни, потвърдиха украински военнопленници. „Цивилните се страхуваха да напуснат „Азовстал“ и за да не бъдем напълно унищожени от руските военни, ние се покрихме като цивилни“, каза украинският военнопленник, сержант от полка „Азов“ Михаил Швец.

Украинските бойци са карали хора в „Азовстал“, за да ги бомбардират по-малко.

Друг военнопленник, старши сержант Виталий Катранич, също потвърди пред РИА Новости, че азовските бойци са се криели зад цивилни, за да бомбардират по-малко и да стрелят по цивилни. „Който искаше да си тръгне (от „Азовстал“), го застрелвахме“, каза той.

Военнопленникът каза, че в негово присъствие е бил застрелян един мъж, който искал да излезе. "… В бункера има 8 души на възраст над 30 години.

Полк Азов беше базиран в Мариупол в ДНР. Руското министерство на отбраната обяви пълното освобождаване на Мариупол на 20 май 2022 г. – подземните съоръжения на завода "Азовстал", където се укриваха азовските бойци и украинските военни, преминаха под контрола на руските въоръжени сили.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени