Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха по телефона продължаващия конфликт между Русия и Украйна. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, предаде news.bg.

В разговора Блинкън е подчертал необходимостта от единство на съюзниците в подкрепа на Киев пред лицето на "агресията, жестокостите и фалшивата реторика на Русия около така наречената "мръсна бомба".

Новината идва, след като руското Министерство на отбраната обвини Украйна, че планира да взриви бомба, която съдържа радиоактивен материал.

Вчера постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя съобщи, че Москва е изпратила официална жалба до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН във връзка с дейността на американски биологични лаборатории в Украйна.

Освен това Русия предупреди, че евентуален ядрен взрив, който подстрекателите от режима в Киев може да предизвикат, би засегнал и Съединените щати, които отричат Вашингтон или Украйна да имат нещо общо с "мръсна бомба".

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорно, турския министър на отбраната Хулуси Акар и британския министър на отбраната Бен Уолъс, по време на които "изрази загриженост" относно предполагаемото възможно използване на така наречената "мръсна бомба" от страна на Украйна.

Освен това Шойгу проведе два телефонни разговора и с шефа на Пентагона Лойд Остин в петък и неделя.

Пентагонът обаче разпространи съвместно изявление на външните министерства на Обединеното кралство, САЩ и Франция, в което се казва, че тези страни не смятат за оправдани руските предупреждения за възможното използване на т. нар. "мръсна бомба" от Киев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени