Стив Банън, една от най-известните фигури в американската десница и някогашен стратег на бившия президент Донлад Тръмп, бе осъден на четири месеца затвор за отказ да съдейства на разследването на Конгреса на САЩ във връзка с щурма на Капитолия от 6 януари от привържениците на Тръмп, предаде Ройтерс.

По време на изслушването за определяне на наказанието съдът нареди на Банън и да плати глоба в размер на 6500 долара.

През юли Банън беше признат за виновен по обвинение в две точки за проява на неуважение към Конгреса. Конгресмените го бяха извикали на изслушване, на което той имаше възможност да се яви чрез писмени показания или лично. Всяка от двете точки на обвинителния акт носи от един месец до една година лишаване от свобода и глоба в размер до 100 000 долара.

В понеделник прокуратурата поиска от съда присъда от шест месеца затвор, а адвокатите на Банън настояваха за пробация, съобщи БТА.

Шейсет и осем годишният Банън беше един от най-важните съветници на републиканеца Тръмп по време на успешната му кандидат-президентска кампания през 2016 г. Впоследствие вече в Белия дом той стана и негов главен стратег, но през 2017 г. изпадна в немилост и беше освободен от длъжност.

Тезата на защитата беше, че по препоръка на адвокатите си Банън не се е отзовал на призовката на Конгреса, защото Тръмп като президент е задействал свое правомощие в сферата на изпълнителната власт, позволяващо му да запази конфиденциалния характер на част от кореспонденцията на Белия дом.

Според комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари, Банън е разговарял поне два пъти с Тръмп в деня преди атаката срещу Конгреса, участвал е в оперативка в хотел във Вашингтон, а в десния си подкаст е произнесъл репликата: "Утре сякаш ще се отвори адът".

В хода на делото прокуратурата доведе само двама свидетели, а защитата на Банън нито един. Самият той избра да не дава показания пред съда.

Адвокатите му заявиха, че ще обжалват.

Днешната присъда не слага край на съдебните неволи на Банън. През септември съд в щата Ню Йорк го призна за виновен в пране на пари и престъпен заговор, след като прокуратурата го обвини, че е въвел в заблуждение дарители, за да дадат пари за обещаната от Тръмп стена по границата с Мексико. Банън, който не се призна за виновен, е заплашен от до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен по тези обвинения. Миналата година той беше помилван от Тръмп по сходно обвинение.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени