Бившите ръководители на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов и Иван Френкев излязоха с позиция по повод изявление на настоящия служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по отношение на институцията КЗП.

Ето пълният текст на позицията, цитиран от "Епицентър":

„Уважаеми български граждани и потребители,

Изразяваме настоящата позиция в качеството си на бивши ръководители на Комисията за защита на потребителите, възмутени от поредното непремерено и некомпетентно изявление на настоящия служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по отношение на институцията КЗП. Стана му навик да заблуждава обществото и да ехидничи публично, докато изопачава факти по отношение на подопечното му в момента ведомство.

Припомняме, че предишният състав на КЗП, избран от редовно правителство с 5 годишен мандат, беше абсолютно незаконно освободен от служебния кабинет и отговорност за това носи и Стоянов.

Тъй като очевидно той не е имал намерение и желание да се запознае обстойно с дейността на Комисията в последните месеци преди уволнението само накратко ще му припомним изнесената и в публичното пространство информация:

По направление „Безопасност на стоките“ през летните месеци КЗП е осъществила контрол за безопасността на стоки, свързани с грижата за децата и лятната почивка на потребителите, като в периода от 01 юни 2022 г. до 31 август 2022 г. са извършени общо 1425 инспекции. По програма „Лято 2022“, са извършени общо 692 инспекции на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения. По Закона за виното и спиртните напитки са извършени общо 258 инспекции.
При кампанията, касаеща приоритетна група стоки за ученици на територията на цялата страна, по отношение спазване изискванията на ЗЗП са извършени над 520 инспекции и са установени 21 нарушения. От началото на годината до края на м. август към Комисията са насочени над 11 хил. жалби и сигнали и са съставени 247 акта.

В допълнение на всички тези проверки са извършени над 700 бр. по програма „Наблюдение на обявяване цените на предлаганите за продажба стоки от първа необходимост в търговски обекти“.

Акцент на проверките освен обявяването на цените и промоциите бяха прилагането на отстъпката от 25 стотинки и осигуряването на достатъчни наличности за да се избегне спекулиране с цените и създаването на паника, а ежеседмичните проверки дисциплинираха търговците. Във връзка с постъпило в КЗП писмо от Омбудсмана на Република България, и разпореждане на Министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, и медийни публикации по темата „райски газ“ в рамките на 3 седмици, в пълно съответствие с компетентността на институцията са извършени 417 проверки в търговски обекти – магазини, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, както и на интернет сайтове. В резултат на засилените проверки повечето търговци сами преустановиха предлагането на „райски газ“ докато се приемат поправките в закона за здравето, където вече е определен друг контролен орган.

Казваме всичко това, за да предпазим потребителите от неверните внушения на въпросния министър относно адекватността на институцията в изминалите периоди, когато тя се превърна в една от малкото работещи такива в държавата и спечели доверието на хората, видно от търсената обратна връзка от десетки хиляди потребители.

Напомняме, че преди около 10 години КЗП беше поета в състояние на раздирана от интриги и публични скандали за злоупотреби структура, напълно забравена и от Министерството на икономиката, и от българските граждани. С огромни усилия и последователни действия КЗП се изправи на крака и утвърди своята жизнеспособност и полезност. С тревога наблюдаваме как по време на управлението на служебното правителство и на министъра Стоянов с бързи темпове се върви обратно към реставрация на един доказано провалил се модел известен с разруха и некомпетентност.

Ние, бившите председатели, работили с енергия и желание да сме полезни на обществото, ще стоим в близост до случващото се и ще реагираме безкомпромисно на всеки опит за разрушение и инсинуации.

Иван Френкев (Председател на КЗП, мандат 2022)

Димитър Маргаритов (Председател на КЗП мандат 2015-2022)“

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени