Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обвини президента на Украйна Володимир Зеленски, че е тласнал Русия към "безкрайна война“. Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати, изтекъл в италианските медии, предава Bloomberg.

Записът хвърля допълнителна светлина върху натиска за смекчаване на позицията на Италия спрямо Русия в дясната коалиция, която спечели изборите на 25 септември. Публикуването му следва това на друг запис, очевидно от същата среща с депутати, където Берлускони разказва за топлите си отношения с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, цитира Агенция "Фокус".

Скандалът се заформи на фона на опитите на Джорджия Мелони да постигне съгласие за постовете в кабинета с Берлускони и другите партньори в коалицията. Тя обеща да не променя проукраинската позиция на Италия и увери, че подкрепя изпращането на оръжие и помощ за Киев.

В изявление в сряда, коментиращо забележките на Берлускони, Мелони каза, че няма да приеме никаква двусмисленост във външната политика, ако стане министър-председател.

Русия нахлу в Украйна през февруари, след като преди това струпа войски на украинската граница "за учения“. За да оправдае нахлуването, Путин обвини правителството на Украйна в "геноцид“ срещу етническите руснаци и говорещите руски език в Донбас, неоснователно твърдение, напълно отхвърлено от Украйна, както и от САЩ и държавите от ЕС, обяснява агенцията.

В аудиозаписа, който беше публикуван от La Presse в сряда, 86-годишният Берлускони казва, че Путин не е искал да влезе във война, но е бил принуден да го направи заради продължаващите атаки на Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

След избирането си Зеленски "утрои атаките“ срещу отцепилите се републики, според Берлускони, и Путин се намеси, за да го смени с правителство, "съставено от украинско малцинство, от честни, разумни хора“.

"Той влезе в Украйна и намери ситуация, която не можеше да предвиди, на съпротива от украинците, които започнаха да получават пари и оръжия от Запада още на третия ден“, каза Берлускони. "Така че вместо двуседмична операция, войната се превърна в повече от 200- годишна борба“.

В първото аудио, публикувано във вторник, Берлускони изрази загриженост относно помощта на Италия за Украйна и каза, че Путин му е изпратил кашон водка и писмо за рождения му ден. В същия ден, в изказване, излъчено по националната телевизия, председателят на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана, известен със своите проруски възгледи, каза, че санкциите срещу Москва може да се окажат "бумеранг“.

Във вторник партията на Берлускони отрече той да е подновил контактите си с Путин и заяви, че позицията му по отношение на Украйна е "в съответствие“ с тази на Европа и САЩ.

Ангажиментът към Европа и към западните партньори, включително САЩ, винаги е бил "в основата на моята работа като политически лидер и човек на правителството“, каза Берлускони в изявление късно в сряда, твърдейки, че коментарите му са били извадени от контекста.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени