"Един от сериозните проблеми е, че има очакване, че в МВР може да бъде сътворено чудо, а представата за това чудо е да се случи със смяната на началници. Сменяйки някакви ръководни хора, да направите грандиозна системна промяна – това няма как да се случи. В МВР има много висока несигурност. Представете си колко може да е дълъг хоризонтът на хората, които се назначават в момента – до следващото правителство или 4-5 години, колко може да е? Очакването, че те ще работят, без да се съобразяват с политическите обстоятелства, ми се вижда почти невъзможно. Последните две години показаха, че системата на МВР е силно политизирана и силно зависима от политици, което напомня на ситуацията 1991-1992 г.".

Този коментар направи пред БНР Тихомир Безлов, главен експерт в програма "Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията.
"Имаме ли гаранция, че като сменим тези няколко районни началници, ще се оправят нещата?", попита експертът и уточни:

"По-смислени мерки са да се правят тестове за алкохол и наркотици (на служителите в системата на МВР – б.р.). Това може да доведе до някакви промени, ако са систематични и има контрол как се правят тези тестове, т.е. да не се подменят и замърсяват. А начинът, по който да се оценяват ръководителите, да е на база на резултати – ефективност на разследванията, състояние на личния състав, защо напускат служители, примерно. Има ред обективни характеристики, а не се използват. Просто ни казват, че някой не си е свършил работата".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени