Специален финансов инструмент, насочен към подкрепа на малки земеделски бизнеси в сфери като пчеларство, производители на плодове и зеленчуци, месопроизводители, такива на биопродукти и др., разработват съвместно Министерството на иновациите и растежа, Българската банка за развитие и представители на сектора.

Това обяви след среща с представители на агробранша министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Ние от Министерството на иновациите и растежа разработваме тази инициатива в пълен синхрон с Българската банка за развитие (ББР). Тя е насочена към един от най-важните сегменти в българската икономика – земеделието. Каква е идеята? Подходихме по най-прозрачния начин – направихме собствения си анализ, набелязахме някои недостатъци и възможности за развитие на различни видове финансови инструменти. И решихме да протегнем ръка към бизнеса, към браншовите организации. И вместо да си стоим ние тук по канцелариите и да си измисляме някакви финансови инструменти, ние говорим с бранша, говорим с хората", представи концепцията си за работа министърът.

"След днешната среща отваряме една нова страница в подкрепата на държавната банка към сектора. Кооперирането е най-важното нещо за земеделските производители, а това до момента не се подкрепяше от нито една от търговските банки. За сметка на това сега се надявам, че намерихме нашия партньор", заяви на свой ред Симеон Караколев, председател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация.

"Проведохме един много градивен разговор, сега остава да си свършим работата. Смятам, че ще можем да направим това доста бързо, като още другата седмица ще организираме среща в банката и ще излезем с програма, съобразена с нуждите на тези бизнеси", обеща от своя страна експедитивност Мариана Петкова, изпълнителен директор на ББР.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени