Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва и структурата на сегашното Народно събрание – няма най-големи, има средни и по-малки партии. Нужен е консенсус не в името на властови компромиси, а в името на бъдещето на страната.”

Това каза пред Дарик радио депутатът от “Демократична България” Атанас Славов.

По думите му, понеже реформаторските сили не срещат решителна подкрепа от избирателите, по определени теми трябва да се търсят широки мнозинства.

Ние от “Демократична България” сме показали, че по важни теми можем да търсим и да намираме такива мнозинства в предходния парламент – и за подкрепата за Украйна, и за Северна Македония, и за промяна на конституцията (когато нарочната парламентарна комисия не заработи, защото опозицията отказа да се включи в нея), напомни Славов. Той си дава сметка, че част от привържениците на ДБ не могат да приемат разговори с политическите противници, но трябва да си дадат сметка, че с прости мажоритарни мнозинства сега няма как да се работи, а и изобщо не става дума за отстъпление от принципни позиции.

Нито сме влизали в разговори с ГЕРБ, нито смятаме да влезем. Отказахме и предложението за среща с контактната група Росен Плевнелиев – Соломон Паси, защото е важно да се поеме политически ангажимент на най-високо ниво за съдебни реформи и за смяна на главния прокурор. Няма смисъл да се срещаме с хора, които иначе дълбоко уважаваме и които имат своят принос за евроатлантическата ориентация на страната, но нямат ясен мандат и не могат да поемат ангажименти”, категоричен бе доц. Славов.

Той потвърди позицията на ДБ за непреодолими разминавания с ГЕРБ по въпроса за съдебната реформа и корупцията.

“ГЕРБ само експлоатира темата, но не е готова на сериозни реформи”, каза Славов.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени