До дни се очаква да бъде избран терен в София за Национална детска болница. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР. Той посочи, че намереният терен, съвместно с МРРБ, е много хубав, но отказа да го посочи.

На 25 октомври министърът на здравеопазването събира екип, в който ще се включат ресорните заместник-министри, директорът на СБАЛ по Детски болести – д-р Благомир Здравков, председателят на педиатричната асоциация проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации. На срещата ще се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът за детска болница да бъде реализиран реално в кратък срок.

На въпрос за частния проект за детска болница, Меджидиев обясни, че водещ при него не е Министерство на здравеопазването и решението не се взима във ведомството.

Министърът посочи и че има нужда от увеличаване на стойността на някои педиатрични клинични пътеки.

Здравният министър коментира, че няма натоварване на болниците от пациенти с Covid-19 и не се очертава налагане на допълнителни мерки.

В проектобюджета за следващата година е заложен ресурс от над 55 млн. лв. за трайно увеличение на заплатите в Спешната помощ и РЗИ, обяви още служебният министър.

Той отново потвърди тезата на МЗ, че увеличението на заплатите на лекарите и медицинските сестри са предизборни афиши на предишното правителство. "Това е абсолютен популизъм, не е осигуряван никакъв финансов ресурс. Не може да се говори за увеличение, дадено от правителството."

Реално пари няма, потвърди Асен Меджидиев, а решението на министъра на здравеопазването (Асена Сербезова, бел.ред.) и правителството е да се намесят и да наложат по императивен начин правила за определяне на работна заплата. Това решение не е финансово аргументирано и не кореспондира с действащата нормативна уредба.

"Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците", обясни министърът.

По думите на министъра на здравеопазването в момента се водят преговори за корекция в клиничните пътеки, тъй като увеличението от 25% е дадено с разчет за изтичащата година.

Работи се и по проект за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за формиране на работната заплата. Това е основното и водещото и през последните 10 г. нито един екип на МЗ не е направил, увери служебният здравен министър.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени