Около 43% от американците смятат напрежението между Тайван и Китай за „много сериозен проблем“ за САЩ – резултат, показващ увеличение с 8% от март насам. Това сочат данни от проучване на базирания в САЩ PEW Research Center, публикувано по-рано тази седмица.

В проучването участие взеха 5098 пълнолетни граждани на САЩ.

Общо 82% от анкетираните лица твърдят, че напрежението между Тайван и Китай е „сериозно“ или „много сериозно“ – проблем, нареждащ се на трета позиция след партньорството на Китай и Русия, считано за притеснително от 87%, и военната мощ на Китай – 86%.

Междувременно 50% от респондентите (със 7% повече от проучването през месец март) заявяват, че военната мощ на Китай е „много сериозен“ проблем.

Американците очевидно са били по-малко загрижени за това, че китайският президент Си Дзинпин ще си осигури трети мандат по време на Националния конгрес на ККП, като 41% го определят за „сериозен“ проблем, а едва 30% – за „много сериозен“ проблем.

Въпреки че все повече американци изразяват загриженост относно напрежението в Тайванския проток и нарастващата военна мощ на Китай, 54% са на мнение, че Вашингтон трябва да даде приоритет на посещенията на високопоставени американски политици в Тайван за сметка на съществуващите връзки с Китай. Тук отново се забелязва ръст – от 38% процента през март на 54% през октомври.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени