В горите около Своге тече незаконна сеч и въпреки подаването на сигнали, тя не е била спряна.
Това алармира пред БНР депутатът от ПП Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Агенцията по горите. По думите му продължаващите сечи са "сигнал, че имаме чадър на държавата върху дървената мафия".

"Само онзи ден установихме брутална незаконна сеч в сечище от 300 дка, което след проверка на Агенцията по горите вчера беше спряно, бяха написани куп актове", поясни той.

"Доказателството за държавния чадър на ниво горско стопанство върху фирмичката – един хайдук от село Огоя, който сече в района, е това, че беше оставен лицензираният лесовъд на фирмата да си маркира със собствената марка дърветата за сеч. Тоест, ние сме дали на фирмата да си избира какво да сече в гората. До такава степен е чадърът на държавата. И това е върхът на айсберга, не сме разкрили цялата схема."

В предаването "Преди всички" Дунчев заяви, че "това е битката", заради която самият той влиза в парламента. Според него "с това опасно мнозинство" може да се изопачи и най-добрият законопроект, който да се превърне в корупционна схема. Затова по думите му борбата ще е за осветяване през парламентарния контрол "кои са хората", които упражняват този държавен чадър "върху дървената и ловна мафия".

Той даде и друг скорошен пример – в Самоковско са били спрени 600 дка незаконни сечища на фирма от село Доспей.
Александър Дунчев е категоричен, че навсякъде има политически чадър, а законът не се прилага и посочи още Ихтиман и Копривщица като примери за това.

"Навсякъде, където граждани или бизнес подадат сигнал, веднага се започва контраатака срещу тях на ниво държава. Ихтиманският гражданин беше "нападнат" от НАП, на Самоков, на гражданина, който подаде сигнал, му спукаха гумите, му взеха номерата на колата… Върху мен също има тормоз."

Депутатът смята, че резултати от битката има, а "мафията се е завряла в ъгъла и се бие с крадци".
Според него наложената практика камионите, излизащи от гората, да се заснемат и в държавата да има регистър с превозни билети и снимка на всеки камион е редуцирала "кражбите и схемите с камиони". Въвеждането на електронни търгове за продажбата на дървесина пък е осветило "толкова много нагласени търгове, че тази година безпрецедентно се наляха десетки милиони в държавните горски стопанства, които се крадяха до вчера от черни бизнеси", като така са били вдигнати и заплатите на горските служители.

"В момента се сече не по-малко отпреди 4-5 години и много повече, отколкото през последните 3 години", обобщи Дунчев.

Той подчерта, че за да се реши проблемът със снабдяването на хората с дърва за огрев, трябва да се прекъсне връзката с кмета и горския, като списъците не трябва да ги прави кметът, "защото не прави списъци с желаещите, а списъци с избирателите".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени